informatie

Atelier

't Koetshuys

glas in lood

Soms is het mogelijk een reparatie ter plaatse uit te voeren. Het lood wordt dan open gevouwen en het kapotte ruitje vervangen. Een reparatie blijft echter wel zichtbaar. Over het algemeen is het beter het raam uit de sponning te nemen en mee te nemen voor reparatie. Reparatie is niet mogelijk als het lood te dun of te slecht is. Wel mogelijk is het raam dan opnieuw in het lood te zetten. Het oude glas wordt dan schoongemaakt, de oude loodprofielen worden vervangen door nieuwe loodprofielen en het raam wordt weer opnieuw in elkaar gemaakt.

 

Als u uw glas in loodraam moet schoonmaken, gebruik dan geen ammoniak of azijn, want deze stoffen kunnen het lood aantasten. Glassex is prima. Gebruik daarbij zachte doeken of een keukenrol. Spuit het schoonmaakmiddel op de doek en maak ieder ruitje stuk voor stuk schoon. Zacht nawrijven kan met een droge doek, om de strepen te verwijderen.

Verwijder de kit onder het lood niet, want dan is het raam niet meer water en winddicht. Ook kan het gaan rammelen. Het lood is dofgrijs of zwart van kleur en hoeft niet opgepoetst te worden. Als er verf op het glas is gekomen, kunt u het van het glas verwijderen met een scheermesje.

 

Als uw glas in lood raam bol is gaan staan, de soldeerpunten gebroken zijn, als het raam rammelt of het lood oud is geworden (ongeveer bij 80 jaar) heeft uw raam professionele aandacht nodig.

 

 

 

 

 

Er bestaan heel veel soorten en types glas, met per soort verscheidene structuren en kleuren. Hierdoor is er een enorme variatie in glas. De meeste gebruikte typen glas zijn machinaal vervaardigd glas en handgemaakt glas. Het handgemaakte glas is erg mooi, maar ook duur. Het machinaal vervaardigde glas is een stuk voordeliger.

 

Nieuwe loodprofielen en soldeerpunten zien er zilverkleurig uit. Het duurt jaren voordat het lood en de soldeerpunten door oxidatie een donker uiterlijk hebben gekregen. Als het raam in dubbelglas is geplaatst, zal het helemaal niet oxideren en blijft het er zilverkleurig uitzien.

Veel mensen vinden het mooier als het lood een donkerder uiterlijk en dus een wat oudere uitstraling heeft. Dit kan door het lood en de soldeerpunten te patineren. Door een chemische substantie wordt het lood donker gekleurd.

 

Een nieuw gemaakt glas in loodraam is erg stevig, mede door het gebruik van staallood bij de grotere afmetingen.

Staallood is een loodprofiel met een staalkern. Van buiten is hier niets van te zien. Een gekit raam is nog steviger en bovendien wind en waterdicht.

 

Glas in lood kan tussen dubbel glas gezet worden. Het voordeel is dat men dan tegelijk isolatieglas heeft.

Het nadeel is dat door het spiegelen van het buitenglas het glas in lood raam minder goed zichtbaar is, met name als er van buiten naar binnen gekeken wordt. Verder kan tussen dubbel glas bij warm weer de temperatuur wel oplopen tot 100 graden Celsius. Hierdoor kan het gebeuren dat in de loop van de tijd het glas in loodraam gaat doorzakken tegen het buiten glas, of dat het raam gaat uitslaan.

Voor glas in lood in dubbel glas kan geen garantie gegeven worden .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gert Koetsier

Ooster Oenerweg 36

8167 PD Oene

 

Tel: 0578 - 642800

mobiel : 06 - 57255407

Naast glazenier is Gert ook kunstschilder.

Ook daarmee laat hij zijn veelzijdigheid zien.

KvK nr : 0034598155